Zzp'er meer of minder inkomsten in 2021? Pas je voorlopige aanslag aan

Belastingen
Belastingdienst.nl

Een nieuw ondernemingsjaar is van start. Een goed moment voor een prognose van jouw verwachte inkomsten. Verwacht jij wisselende inkomsten, bijvoorbeeld als gevolg van corona? Het is dan slim om jouw voorlopige aanslag die de Belastingdienst in januari naar veel ondernemers verstuurt te checken en eventueel aan te passen. Zo kom je bij de aangifte inkomstenbelasting niet voor verrassingen te staan. We geven je vier tips om het nieuwe belastingjaar goed te beginnen.

Met de voorlopige aanslag betaal je net als mensen in loondienst in het lopende jaar maandelijks belasting over jouw inkomsten. Deze voorlopige aanslag is gebaseerd op de laatst bekende gegevens over jouw inkomen bij de Belastingdienst, een voorlopige of een definitieve aanslag van voorgaande jaren. De Belastingdienst maakt op basis hiervan een schatting voor komend jaar. Na afloop van het jaar doe je een aangifte inkomstenbelasting en ontvang je een definitieve aanslag waarmee deze voorlopige aanslag wordt verrekend. Een actuele voorlopige aanslag voorkomt dat je veel belasting ineens moet bijbetalen of dat je lang moet wachten op terug te ontvangen belasting.

Tip 1. Minder uren? Check de zelfstandigenaftrek

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en je meer dan 1225 uur in je onderneming werkt, dan voldoe je aan het urencriterium. Je kunt dan gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek, een aftrekpost van € 6.670 waardoor je minder belasting betaalt. Bepaal dus of je in 2021 gaat voldoen aan het urencriterium, want dat kan van invloed zijn op de hoogte van je voorlopige aanslag 2021.

Tip 2. Schatting van de omzet

In januari weet je als ondernemer wat jij in 2020 aan omzet gedraaid hebt. Dit kan je helpen om jouw verwachte inkomsten over 2021 te bepalen. Een goed moment dus om de voorlopige aanslag over 2021 te controleren en zo nodig aan te passen. Houd hierbij rekening met de impact van de coronacrisis op je omzet. Mogelijk is je omzet gedaald, of verwacht je juist meer omzet te gaan maken door meer producten te verkopen of diensten te verlenen. Al dit soort veranderingen hebben gevolgen voor de belasting die je als ondernemer moet betalen.

Tip 3. Ook andere financiële veranderingen zijn van invloed

Niet alleen een wisselend inkomen is van invloed op de voorlopige aanslag. Ook veranderingen in jouw persoonlijke situatie zoals het kopen van een huis, het oversluiten van jouw hypotheek of een echtscheiding zijn van invloed. Check dan je voorlopige aanslag en pas deze zo nodig aan. Ontvang je toeslagen? Controleer dan direct of je ook die moet aanpassen.

Tip 4. Een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen

Heb je geen voorlopige aanslag ontvangen maar wil je daar wel gebruik van maken? Of wil je een voorlopige aanslag wijzigen? Je kunt je voorlopige aanslag over 2021 op ieder moment aanvragen of wijzigen op mijn.belastingdienst.nl/.

Meer lezen?
Meer informatie over de voorlopige aanslag? Check belastingdienst.nl/voorlopige aanslag.

 

Deel deze pagina: