Zzp’er in de zorg en vaccinatie

Zelfstandigen
Lex Tabak voor Solopartners

Er wordt steeds meer bekend over het vaccinatieprogramma, maar voor zzp’ers in de zorg blijft er helaas nog veel onduidelijk. SoloPartners, samen met o.a. ZZP Nederland vertegenwoordigd in Vereniging Zelfstandigen Nederland, heeft uitgezocht wat inmiddels wel bekend is.

Zo is bijvoorbeeld bekend dat de Gezondsheidsraad het kabinet heeft geadviseerd om groepen zorgverleners die met kwetsbare mensen werken, voorrang te geven bij het vaccineren. Uiteindelijk is besloten dat het dan gaat om verpleegkundigen en artsen op de intensive care, de spoedeisende hulp, op de corona-afdelingen en om ambulancemedewerkers. Naast deze uitzondering blijft het beleid dat medewerkers in verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning voorrang krijgen op de rest van de zorg.

Volgorde van vaccineren

Dit is de officiële volgorde voor vaccineren op 5 januari 2020:

  1. Zorgmedewerkers in acute zorg ziekenhuizen;
  2. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen;
  3. Medewerkers uit de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo ondersteuning;
  4. ​Bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een beperking;
  5. 60-plussers met een medische indicatie (beginnend met de oudste leeftijdsgroepen);
  6. 60-plussers zonder medische indicatie (beginnend met de oudste leeftijdsgroepen);
  7. Mensen onder de 60 jaar met een medische indicatie;
  8. Overig zorgpersoneel, waaronder ziekenhuizen.

Let op: de tekst gaat door onder de afbeelding

Hoe kom ik in aanmerking voor een vaccin?

Zorgprofessionals die in aanmerking willen komen voor een vaccinatie, hebben een uitnodiging nodig van de organisatie waar zij voor werken. In eerste instantie gaat dit dus om ziekenhuizen en organisaties die verpleeghuiszorg bieden. Deze organisaties mogen vanaf maandag 4 januari een uitnodiging versturen naar hun zorgmedewerkers, om zich vanaf 8 januari te kunnen laten vaccineren. De uitnodiging voor vaccinatie voor zorgmedewerkers ziet er zo uit. Ook zzp’ers in de zorg die flexibel werken voor deze organisaties krijgen een uitnodiging van de organisatie.

Voorbereiden op vaccinatie

Heb je een uitnodiging ontvangen om je te laten vaccineren, dan kun je vervolgens het landelijke vaccinatienummer bellen van de GGD voor het maken van een afspraak. Via de uitnodigingsbrief, kun je lezen welk nummer je dient te bellen voor het maken van twee afspraken, namelijk voor zowel de 1e als voor de 2e vaccinatie.

Op 8 januari kan je terecht bij in Rotterdam, Utrecht en Veghel. Vanaf 15 januari sluiten de andere 22 GGD’s aan en vanaf dat moment zijn alle 25 GGD vaccinatielocaties actief. Locaties zijn 7 dagen per week geopend en hebben ruimte openingstijden, zodat jij voldoende mogelijkheid hebt om het vaccin te laten plaatsen.

Samengevat
Zorgprofessionals, ook zzp’ers, ontvangen een uitnodigingsbrief op naam, met de logo’s van zorgorganisatie/opdrachtgever. Hierin worden zij verzocht zich te laten vaccineren. Vanaf 8 januari kun je terecht in Rotterdam, Utrecht en Veghel. Vanaf 18 januari kun je ook terecht bij de overige 22 GGD’s.

Geen uitnodiging ontvangen?
Krijg je geen uitnodiging van je opdrachtgever om je vaccineren, dan zal je voorlopig nog moeten wachten voordat je gevaccineerd kan worden. PGB zorgverleners (en zorgverleners via niet-gecontracteerde en gecontracteerde zorg), vallen onder extramuraal en zijn nog niet aan de beurt. Ook zorgverleners in dienst bij extramurale instellingen zijn nog niet aan de beurt. Meer is hier nog niet over te melden. Overigens, een vaccinatie is niet verplicht, heb je geen klachten dan kan je gewoon opdrachten aannemen.

ZZP Nederland is druk bezig om duidelijkheid te krijgen en ook om zorg-zzp’ers met voorrang te laten vaccineren.

(Dit stuk is mede tot stand gekomen door teksten van Lex Tabak voor SoloPartners).

Deel deze pagina: