ZZP en avondklok; eigen verklaring voor zzp'ers mogelijk

Zelfstandigen
ZZP Nederland

De overheid heeft aangegeven dat we tot en met zeker 20 april in lockdown blijven. De avondklok geldt per 31 maart vanaf 22.00 tot 04.30 uur.

Naar aanleiding van de persconferentie op in januari 2021 over de avondklok, heeft ZZP Nederland direct gereageerd richting politiek en aangegeven dat er ook een duidelijk oplossing moet komen voor een verklaring voor zelfstandig ondernemers. Er zijn veel ondernemers die buiten de avondklok toch de straat op moeten vanwege hun werkzaamheden.

De overheid heeft de volgende oplossing bedacht:
Als je als zzp’er tijdens de avondklok op straat moet zijn voor jouw werk, dan moet je als zzp’er Eigen verklaring Avondklok (download pdf) meenemen en ook de Werkgeversverklaring Avondklok, maar die kan je zelf invullen. Natuurlijk heb je als zelfstandig ondernemer geen werkgever, maar de overheid heeft er voor gekozen om de werkgeversverklaring ook voor zelfstandigen te gebruiken.

In de Werkgeversverklaring Avondklok (download pdf) vul je de (bedrijfs)naam en contactgegevens van je opdrachtgever in. Als je geen opdrachtgever hebt vul je jouw eigen bedrijf(sgegevens) in.

Dit geldt ook voor bezorgers die zzp’er zijn voor een bezorgdienst zoals Uber Eats, DHL en Post NL.
De zzp’er kan dus de eigen werkgeversverklaring invullen en tekenen. Bij uitzendkrachten zal de inlener moeten invullen en tekenen.

Overweeg altijd of de werkzaamheden echt in de avond of nacht moeten worden uitgevoerd.

Geen vrijbrief

Let op: de Verklaringen Avondklok zijn geen vrijbrief om de avondklok te ontwijken. Je moet sterk aannemelijk kunnen maken dat je ook daadwerkelijk moet werken. Ben je toch onterecht tijdens de avondklok op straat, dan volgt er een boete van € 95,-.

Deel deze pagina: