Gasketelwet biedt zzp-monteurs tot 1 april 2022 voor certificering

ZZP Nederland

De Gasketelwet is per 1 oktober 2020 aangenomen. Door de gasketelwet moet iedereen die werkt aan verbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels, vanaf 1 april 2022 gecertificeerd zijn. Dit geldt ook voor zzp’ers.

Aanleiding voor deze nieuwe certificeringsregeling is het Koolmonoxide-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. Die concludeerde dat bestaande kwaliteitsregelingen de veiligheid van woningbezitters niet kon borgen.

Examen en certificering

De nieuwe wet stelt vakbekwaamheidseisen aan alle cv-monteurs en installatiebedrijven in Nederland die ketels plaatsen of onderhouden. Monteurs moeten een theorie en praktijkexamen afleggen, en bedrijven moeten zich certificeren.

Particulieren zijn na 1 april 2022 verplicht om met een gecertificeerde installateur in zee te gaan. Zelf aan een cv-ketel sleutelen of niet gekwalificeerde mensen inhuren wordt strafbaar. Om gecertificeerde bedrijven en monteurs in te huren komt er een online register. Een app Vakpaspoort Techniek is er al, zodat geverifieerd kan worden dat er met een gecertificeerd bedrijf/monteur zaken wordt gedaan.

 

Deel deze pagina: