Collectief aan zorgpartijen openen meldpunt ‘Zorgbonus gemist’

Zelfstandigen
ZZP Nederland

Een samenwerkingsverband van werkgevers, uitzendbureaus, bemiddelaars en zzp belangenorganisaties openen vanaf vandaag het meldpunt Zorgbonus gemist. Dit doen zij om de zorgverleners die nog geen zorgbonus hebben ontvangen in beeld te krijgen.

Op 25 juni 2020 maakte minister de Jonge bekend dat alle zorgmedewerkers die in hun werk de gevolgen van de uitbraak tijdens de eerste golf hebben ondervonden, recht hebben op een zorgbonus van € 1000 netto. ‘Inmiddels zijn we ruim 7 maanden verder en merken we dat een groot aantal zorgprofessionals in vaste dienst, uitzendkrachten en zzp' ers nog steeds geen zorgbonus heeft ontvangen. Voor een aantal groepen geldt dat de zorgbonus niet eens is aangevraagd’, aldus initiatiefnemer Lex Tabak. ”Om die reden hebben we besloten in kaart te brengen hoe groot dit probleem nu eigenlijk is.”

ZZP-belangenorganisatie ZZP Nederland herkent het beeld dat veel zorg-zzp’ers niet hebben gekregen waar ze recht op hebben. Bij de helpdesk kwamen veel telefoontjes binnen van zorgondernemers die vertelden dat hun opdrachtgever de zorgbonus voor hen niet aan wilde vragen.

“In tijden van nood mag je op komen draven en krijg je drie minuten applaus, maar als er dan een financiële waardering aan de zorg-zzp’er kan worden gegeven door opdrachtgevers, dan geven ze niet thuis. Schrijnend om te zien en niet te begrijpen”, aldus Frank Alfrink, voorzitter van Stichting ZZP Nederland.

Bij SoloPartners, brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg en samen met ZZP Nederland betrokken bij VZN, valt het op dat er onderscheid wordt gemaakt tussen zorgverleners onderling. “Als je als zzp’er voor een zorgorganisatie werkt, dan is er een regeling, maar niet iedere organisatie werk mee”, zo vertelt Lex Tabak. “Heb je eigen cliënten, dan komt er een aparte zorgbonusregeling per 1 maart aanstaande. Tenzij je betaald wordt vanuit de zorgverzekeringswet. Dan is er geen perspectief op een regeling. De zorgbonus was toch bedoeld voor alle zorgverleners?”

Het meldpunt Zorgbonus gemist is opengesteld voor zorgprofessionals die nog geen zorgbonus ontvangen hebben. Na deze inventarisatie wordt er contact opgenomen met het ministerie van VWS, zodat er gewerkt kan worden aan een oplossing.

Deel deze pagina: