Broodfonds interessant in combinatie met arbeidsongeschiktheidsverzekering

Zelfstandigen

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers die het kabinet met de pensioenonderhandelingen voor werknemers heeft toegezegd zal er niet voor 2024 komen, als de verplichte AOV er überhaupt al komt. Dat betekent echter niet dat ondernemers niet na moeten denken over de risico’s van arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheid om die risico’s af te dekken. In dat kader zijn broodfondsen, in feite schenkkringen, in al haar vormen een stap die groeit in populariteit, zeker in combinatie met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor het vaak enorme lange termijn inkomensrisico. Het kan een interessante afdekking zijn voor de risico’s voor (meestal) de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid, waarbij je voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering een eigen risico periode van 2 jaar kunt afspreken tegen een fors lagere premie.

Vertrouwen

Dat bepleit ook voorzitter van stichting ZZP Nederland, Maarten Post, in een artikel in Advisie (dpf) getiteld: Vertrouwen sleutelwoord bij broodfonds. Post: “Een groot deel van de ongeveer 700.000 fulltime zelfstandigen is niet verzekerd. Zzp’ers willen hun eigen zaakjes regelen en dat hoeft voor het beperktere inkomensrisico van de eerste 2 jaar arbeidsongeschiktheid niet altijd via een verzekering. Het broodfonds en vergelijkbare initiatieven zijn gebaseerd op het gevoel van vertrouwen dat mensen binnen een beperkte groep willen hebben.”

Geen verplichting
ZZP Nederland heeft zich altijd afgekeerd van een verplichte AOV voor ondernemers, maar zet zich in voor een basisvoorziening arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden. Inmiddels is om de krachten te bundelen voor de lobby Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) opgericht, met als oprichters ZZP Nederland, Solopartners, Zelfstandigen Bouw en ONL. Middels deze vereniging wordt de strijd voortgezet tegen een verplichte AOV. Het doel van VZN is de stem van zelfstandig ondernemer beter laten horen en VZN streeft naar verbetering van de positie van de zelfstandig ondernemer op de arbeidsmarkt. Ook VZN-voorzitter Cristel van de Ven spreekt zich uit in het artikel in Advisie. Van de Ven: “Hoewel wij een groot voorstander van zelfredzaamheid zijn, sluiten wij bepaalde collectieve basisvoorzieningen voor alle werkenden niet uit. Zelfstandige ondernemers hebben dan de vrijheid om individueel en naar eigen inzicht aanvullende voorzieningen te treffen zoals een broodfonds.” Belangrijk is echter dat de zzp’ er inzicht heeft in het 2-jaarsrisico en lange termijn inkomensrisico. Het risico van arbeidsongeschiktheid na 2 jaar tot de AOW-leeftijd gaat vaak om vele honderd duizenden euro’s, afhankelijk van leeftijd en verzekerde bedragen.

Deel deze pagina: