Alles voor je administratie en boekhouding

Administratie

Boekhouden voor zzp'ers

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je boekhouding. Dit is verplicht voor de Belastingdienst. Je moet weten wat je verdient en wat je uitgeeft aan kosten. Je kan overwegen je administratie als zzp’er uit te besteden bij een boekhouder of accountant. Lees hier waar je rekening mee moet houden en waar je administratie aan moet voldoen.

 • Ben je op zoek naar een voordelige boekhouding? ZZP Nederland heeft flinke kortingen geregeld bij bekende (online) aanbieders. 

Boekhouding zzp: zelf doen of uitbesteden?

Voor kleine ondernemers en zzp'ers is het niet verplicht om je boekhouding uit te besteden, dit kan je prima zelf doen. Grote bedrijven zijn verplicht een goedgekeurde accountantsverklaring bij de jaarrekening te voegen, maar dit geldt niet voor zzp'ers. Daarom zou je je boekhouding ook zelf kunnen doen. Je hoeft geen perfecte boekhouder te zijn om dat voor elkaar te krijgen. Inzicht in je eigen administratie is daarentegen wel handig. Dit is belangrijk om te weten waar je winst maakt en waar jouw kosten liggen. Er zijn grofweg twee keuzes voor je boekhouding: zelf doen of door een boekhouder of accountant laten doen.

Voordelen boekhouding zelf doen:

 • Altijd en overal inzicht in je boekhouding
 • Je bespaart de kosten van een boekhouder of accountant

Nadelen boekhouding zelf doen:

 • Je administratie doen kost tijd
 • Het kan zijn dat je fiscale aftrekposten vergeet.

Voordelen van een boekhouder:

 • Je bent zeker van fiscale voordelen en deskundig fiscaal advies
 • Je kan je volledig focussen op je onderneming

Nadelen van een boekhouder:

 • Je betaalt extra kosten voor een boekhouder
 • Niet altijd tussentijd inzicht in eigen administratie

Boekhouding zelf doen als zzp'er

In principe is de administratie van een zzp’er niet echt ingewikkeld. Het aantal handelingen dat je moet verrichten om een kloppende boekhouding te hebben is beperkt. Zo moet je facturen maken en de inkoop en onkosten duidelijk hebben. Daarbij is een splitsing in btw belangrijk voor jouw btw-aangifte. Lees hieronder precies waar je administratie aan moet voldoen.

Je hebt een aantal handige online programma’s die je helpen bij je boekhouding. Met een administratiepakket is je gehele boekhouding goed uitvoerbaar. Het ZZP Pakket dat via ZZP Nederland wordt aangeboden is een alles-in-een-pakket. Daarmee kan je facturen maken die automatisch geboekt worden en bij invoer van inkoop of onkosten wordt deze btw-splitsing ook weer vrijwel automatisch geregeld. In dit pakket kan je btw-aangifte printen, een winst-en-verliesrekening maken etc. Ook komen alle cijfers uit het pakket tevoorschijn voor jouw jaaraangifte.

Administratie van een zzp'er

Voor de Belastingdienst ben je als zzp’er verplicht je administratie 7 jaar lang te bewaren. Zowel op papier als elektronisch. Dit geldt ook voor agenda’s, notities, bankafschriften, kassabonnen, contracten etc. Als zzp’er kan je de boekhouding met de volgende basisgegevens inrichten:

 • Grootboekadministratie

Je grootboekadministratie bestaat uit een aantal ‘verzamelmappen’ waarin je de inkomsten en uitgaven van je onderneming onderbrengt in groepen, zoals geleverde producten, bankrekeningen, ontvangen btw, betaalde btw, autokosten, telefoonkosten etc. Al deze verschillende onderwerpen geef je een nummer waardoor je de gegevens op elk moment gemakkelijk terug kan vinden. Zo’n nummer noemen we een ‘grootboekrekeningnummer’. Het grootboek is zo eigenlijk de schil om de gehele boekhouding.

 • Debiteuren en crediteurenadministratie

In deze map staan alle facturen van jouw klanten en jouw leveranciers, gespecificeerd op bedragen, openstaande posten, btw etc. Deze gegevens komen van je in- en verkoopadministratie.

 • Voorraadadministratie

Dit is alleen nodig als je werkt met inkoop en verkoop van goederen. Als je hiermee werkt, dan ben je verplicht minstens één keer per jaar de goederen te inventariseren, en de voorraad en de waarde ervan te vermelden in je boekhouding. Als je veel inkoopt en veel verkoopt dan kan het fijn zijn een boekhoudpakket aan te schaffen waarin je geautomatiseerd je voorraadadministratie kan bijhouden.

 • In- en verkoopadministratie

De in- en verkoopadministratie bestaat uit het inboeken van jouw verkoopfacturen en inkoopfacturen op grootboekrekeningen. In een boekhoudpakket worden verkoopfacturen vaak automatisch bij het aanmaken van de facturen op de juiste grootboekrekening gezet. Inkoopfacturen zet je vaak handmatig in het systeem.

 • Loonadministratie

Dit is alleen nodig wanneer je personeel in dienst hebt.


Voordelig boekhoudprogramma

 1. Boekhouden met flinke korting

  Je boekhouding wil je goed geregeld hebben. ZZP Nederland heeft voor haar abonnees mooie kortingen (tot wel 15 maanden gratis!) geregeld op de boekhoudpakketten van MoneyMonk, e-Boekhouden en Kubus. Bekijk ze snel!

  Meer informatie

Boekhouder inhuren als zzp'er

Wanneer je niet boekhoudkundig bent, er geen tijd aan wilt besteden of zeker wilt zijn van alle fiscale voordelen, dan kan je ervoor kiezen om je administratie uit te besteden bij een boekhouder of accountant. Vaak stuur je dan eens per maand al je administratie door naar een administratiekantoor, waarna zij voor jou een winst-en-verliesrekening opstellen, de btw-aangifte verzorgen en inkomstenbelasting regelen. Je kan er ook voor kiezen om alleen je definitieve jaaraangifte te laten verzorgen door een administratiekantoor. Zo zorg je ervoor dat alle aftrekposten voor jou optimaal benut worden. 

Als zzp’er raden wij je aan een kantoor te kiezen dat kwaliteit levert tegen een redelijk bedrag. Het is zonde om als zzp’er jouw administratie onder te brengen bij een Registeraccountant die een fors bedrag per uur zal berekenen. Zoek een klein administratiekantoor uit dat bij je past en maak duidelijke afspraken over de uit te voeren werkzaamheden en tarieven.

Welke boekhouder voor zzp'er

Als je op zoek bent naar een boekhouder, dan raden we je aan contact op te nemen met Kubus. Dat is een landelijke coöperatie met ruim 100 boekhouders, accountants en administratiekantoren door het hele land. En goed om te weten is dat ZZP Nederland een deal heeft met Kubus zodat je korting krijgt op hun dienstverlening.

Naast Kubus kunnen wij je geen andere boekhouder of adviseur aanraden, omdat wij simpelweg de kwaliteiten niet kennen van anderen in jouw regio. Een goede manier om bij een betrouwbare adviseur te komen is om bij collega’s, vrienden, concurrenten na te vragen waar zij hun boekhouding laten doen en of ze daar tevreden over zijn.

Kosten boekhouden voor zzp'ers

De kosten van een boekhouder voor een zzp’er verschillen natuurlijk per persoon en wensen. Op de website van Kubus kan je wel heel gemakkelijk via een online offerte inzien welk tarief je per maand en jaar zal betalen wanneer je jouw boekhouding bij Kubus uitbesteedt.

Deel deze pagina: