MKB-winstvrijstelling voor zelfstandig ondernemers

Belastingen (Algemeen)

MKB-winstvrijstelling voor zzp’ers

De MKB-winstvrijstelling is een fiscale regeling waar je als zzp’er voor in aanmerking komt bij de inkomstenbelasting. Deze aftrekpost voor de belastingen werkt - als je winst maakt - altijd in je voordeel.

Wat is de MKB-winstvrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling is een percentage van je winst dat je mag aftrekken. In 2022 bedraagt die vrijstelling, net als voorgaande jaren, 14% van je winst. De MKB-winstvrijstelling verlaagt je fiscale winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Als je onderneming verliest lijdt, dan wordt het fiscale verlies juist verkleint. In dit geval biedt de MKB-winstvrijstelling jou geen voordeel.

Hoe werkt de MKB-vrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling wordt door de Belastingdienst automatisch toegepast wanneer je aangifte doet voor de inkomstenbelasting. Je hoeft de MKB-winstvrijstelling dus niet zelf aan te vragen, lekker makkelijk.

De MKB-winstvrijstelling wordt aan het eind van je aangifte berekend, dus na aftrek van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek

Je hoeft voor de MKB-winstvrijstelling niet te voldoen aan het urencriterium voor zzp’ers.

Urencriterium

Vanaf 2010 is er voor de MKB-winstvrijstelling geen urencriterium meer. Voor de zelfstandigenaftrek is het urencriterium nog steeds van toepassing

Link: overzichtpagina belastingen

Toepassen

Je hoeft de MKB-winstvrijstelling niet aan te vragen. De Belastingdienst past de MKB-winstvrijstelling automatisch toe bij je winstaangifte.

Deel deze pagina: