Gehoorbeschadiging voorkomen in de bouw

Zzp & Gezondheid

Gehoorschade komt veel voor bij ondernemers in de bouw. Gereedschappen, radio's, voertuigen, compressoren en machines zorgen voor een constant geluidsniveau dat veel hoger ligt dan op een ander soort werkplek. Geluid dat harder is dan 80 decibel (80 dBA) is schadelijk. Daarnaast maakt het ook nog uit hoe lang je in die herrie zit en of je er gevoelig voor bent. Gehoorschade begint met suizende oren. Blijf je dan nóg langer blootgesteld aan lawaai? Dan kan blijvende gehoorschade ontstaan!


Schadelijk geluid

 • 80 dB(A) is 8 uur per dag veilig
 • 83 dB(A) is 4 uur per dag veilig
 • 86 dB(A) is 2 uur per dag veilig
 • 89 dB(A) is 1 uur per dag veilig
 • 92 dB(A) is 0,5 uur per dag veilig

Gehoorschade? Gehoorbescherming!

Hoewel doofheid wel eens handig kan zijn om onder huishoudelijke taakjes uit te komen, is het voornamelijk heel erg vervelend. Van een film genieten, muziek luisteren of een praatje maken is er niet meer bij. Voorkom het daarom. Dit kun je doen:

 • gebruik stillere machines of gereedschappen
 • plaats een geluidskap over de geluidsbron
 • gebruik persoonlijke gehoorbescherming (boven 85 dBA verplicht!)

Soorten gehoorbeschermers

Er zijn drie soorten gehoorbeschermers:

 • Gehoorkappen die als koptelefoons worden gedragen. Als deze de oren goed omsluiten, dan is een demping met 30 dB(A) mogelijk. Het dragen van gehoorkappen kan verhitting van de oren veroorzaken. Ook isolatie van de omgeving en resoneren van eigen bewegingsgeluid kunnen hinderlijke bijeffecten van het dragen van gehoorkappen zijn. 
 • Oorpluggen, dopjes, stopjes worden vaak niet goed in het hoorkanaal ingebracht, waardoor onvoldoende demping optreedt en dus gehoorschade kan ontstaan. Ook zijn ze niet altijd hygiënisch, waardoor gezondheidsklachten kunnen optreden.  
 • Otoplastieken zijn op maat gemaakte oordoppen die bescherming kunnen bieden oplopend tot 30 dB(A). Meestal worden ze echter afgestemd op de demping die noodzakelijk is op de werkplek, zodat ze niet meer dempen dan strikt noodzakelijk. Hierdoor stijgt het draagcomfort. Wel moeten de otoplastieken jaarlijks worden gecontroleerd op lekkage en voldoende dempende eigenschappen.

Bij het gebruik van een combinatie van verschillende gehoorbeschermers is het niet mogelijk om de afzonderlijke beschermingsniveaus bij elkaar op te tellen. Geluid kan via diverse wegen het middenoor bereiken, ondanks het dragen van een gehoorbeschermingsmiddel. Er moet o.a. rekening worden gehouden met beengeleiding (via schedelbeenderen), de mondholte, geluidslekken in en rondom de gehoorbeschermer en trillingen in de oorkap. Bij het gelijktijdig dragen van bijvoorbeeld oorkappen en een gehoorbeschermingsmiddel in de oorgang wordt dus nog altijd geluid naar het middenoor geleid. De gezamenlijke verzwakking is daarom altijd minder dan de opgetelde afzonderlijke verzwakking. De maximale verzwakking die met (combinatie van) gehoorbeschermers kan worden bereikt, bedraagt ongeveer 35 dB(A). Meer is niet mogelijk vanwege de geluidsoverdracht via botgeleiding en via de mondholte.

Het is aan te bevelen de informatie die de leverancier van gehoorbescherming verschaft te raadplegen voor de specifieke omstandigheden binnen een bedrijf. Voor welk soort beschermers de werkgever kiest, mag niet budgettair ingegeven zijn, maar moet in overeenstemming met de drager worden bepaald.


Gerelateerde producten

Deel deze pagina: