ZZP Hypotheken

ZZP Nederland biedt hypotheekadvies

ZZP Nederland biedt ook hypotheekadvies aangezien wij van mening zijn dat het advies aan zelfstandigen gemiddeld genomen beter kan. Wij hebben specialisten in huis die u op een transparante wijze kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes. Of dit nu gaat om de aankoop van een woning, de mogelijkheden bekijken om gebruik te maken van de lage rentestand bij een bestaande situatie maar ook bij de aankoop van een woning voor verhuur. De hypotheekrente is momenteel nog steeds laag en biedt veel kansen, ook voor zelfstandigen. Oversluiten is niet altijd de meest verstandige keuze, het is goed om je te laten adviseren wat de besparingsmogelijkheden zijn binnen de huidige situatie Je kunt hiervoor terecht bij onze adviseur.

Als ZZP Nederland zijn wij ook betrokken geweest bij diverse verbeteringen in de markt voor hypotheek verstrekking aan zelfstandigen, dit zullen wij uiteraard blijven doen.

Veranderingen voor starters in 2021/2022

1. NHG-grens omhoog naar € 325.000

De zogenoemde kostengrens voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat verder omhoog. Nu mag de hypotheek nog maximaal € 310.000 zijn om voor NHG in aanmerking te komen. Vanaf 1 januari 2021 is dat € 325.000. Tref je extra energiebesparende voorzieningen, dan kun je zelfs een NHG-hypotheek tot € 344.500 afsluiten. Het grote voordeel van een NHG-hypotheek is dat je een lagere rente betaalt. Dat kan wel tot 0,6% schelen. Je moet wel eenmalig een premie van 0,7% van de totale hypotheek betalen. Maar die verdien je snel terug.

2. Tweede inkomen telt voor 90% mee

Vanaf 1 januari 2021 telt het tweede inkomen voor 90% mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. Nu is dat nog 80%. Dat betekent niet automatisch dat tweeverdieners meer mogen lenen. Hoeveel je in 2021 mag lenen, hangt namelijk ook nog af van de nieuwe woonquotes van het Nibud. Hierin staat welk percentage van je inkomen je mag gebruiken voor de hypotheek.

3. Studieschuld telt minder zwaar

Goed nieuws voor ex-studenten met een studieschuld. Die weegt volgend jaar namelijk minder zwaar mee. Nu geldt nog een vast percentage, vanaf 2021 rekent de bank met de gemiddelde rente over de afgelopen vijf jaar. Dat is gunstig, omdat de rente al langere tijd historisch laag is. Daardoor kun je meer lenen voor je huis.

4. Geen overdrachtsbelasting tot 35 jaar

Vanaf 2021 hoeven huizenkopers onder de 35 waarschijnlijk eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen voor woningen tot € 400.000. Nu ben je nog 2% belasting kwijt als je een bestaande woning koopt. Op een huis van € 300.000 scheelt dat dus € 6.000. 

5. Maximale aftrek omlaag

De hypotheekrente die je betaalt, mag je bij je belastingaangifte aftrekken van je inkomen. Daardoor hoef je minder aan de fiscus te betalen. Verdien je meer dan € 68.507 bruto per jaar? Dan mag je volgend jaar minder hypotheekrente aftrekken. In 2020 was het maximale aftrekpercentage nog 46%, in 2021 is dat nog maar 43%.

6. ‘Coronatoets’ voor ondernemers en zzp’ers

Heb je een bedrijf of ben je zzp’er en wil je een hypotheek afsluiten? Dan is de kans groot dat je een ‘coronatoets’ moet invullen. Dat geldt in elk geval als je kiest voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie.

Als ondernemer of zzp’er moet je antwoord geven op de vraag of jouw bedrijf financieel wordt getroffen door de coronacrisis. Is het antwoord nee, dan moet je uitleggen waarom niet. Is het antwoord ja, dan moet je meer vragen beantwoorden. Meer informatie hierover vind je hier.Hypotheekadvisering

ZZP Nederland vindt dat ze als belangenbehartiger en serviceverlener ook op het gebied van hypotheken en financiële dienstverlening iets moet kunnen betekenen. Daarom heeft ZZP Nederland voor de 53.000 aangesloten zelfstandigen ZZP Nederland Hypotheken in het leven geroepen. Dit is de handelsnaam van de hypotheekafdeling die onder ZZP Nederland Verzekeringen valt.

ZZP Nederland Hypotheken heeft de benodigde AFM-vergunningen en specifieke, ervaren vakmensen die je kunnen adviseren zoals dat bij een belangenbehartiger past: kostenbewust, nuttig en betaalbaar. Daarnaast heeft ZZP Nederland Hypotheken overeenkomsten gesloten met diverse grote hypotheekverstrekkers die, meer dan voorheen, met open vizier kijken naar mogelijkheden voor (startende) zzp’ers.

ZZP Hypotheek oversluiten

Ook de mogelijkheden voor het oversluiten van jouw huidige hypotheek, om bijvoorbeeld te profiteren van de lage rentes, of om een andere aflossingsvorm te kiezen, kunnen worden doorgenomen. Zelfs als jouw hypotheek hoger is dan de huidige waarde van jouw woning zijn er mogelijkheden.

5 redenen om tijdig je hypotheek door te laten lichten

Als een van de onderstaande situaties op jou van toepassing is, dan is het verstandig om in actie te komen en je te laten informeren door een hypotheekadviseur.

  • Als je benieuwd bent of jouw rentepercentage lager zou kunnen, vraag naar de besparingsmogelijkheden;
  • Als je denkt aan oversluiten, dat is lang niet altijd voordelig, er zijn soms ook andere manieren tot maandlastbesparing;
  • Als je in de komende jaren 57 wordt, er zijn afwijkende verstrekkingsnormen vanaf 57 jaar, waardoor er vaak veel minder mogelijkheden tot financiering zijn ;
  • Als je een lopende hypotheek hebt i.v.m. het vervallen van de renteaftrek vanaf 2031; lees ook: Geen hypotheekrenteaftrek meer. Wat kost je dat?
  • Als jouw hypotheek ten opzichte van de waarde van jouw woning fors lager is geworden.

Voordelig traject voor aangesloten zzp'ers

Daar waar je over het algemeen een zeer fors bedrag kwijt bent voor een advies- en bemiddelingstraject, betaal je, indien je bent aangesloten bij ZZP Nederland vanaf € 1.750 voor het gehele traject. 

Meer informatie?

Wil je graag weten wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op voor het inplannen van een eerste inventarisatiegesprek: 050-7001952 of mail naar finadvies@zzp-nederland.nl 

Deel deze pagina: