Zo werk je als ondernemer veilig online

Ondernemen

Werken waar en wanneer je maar wilt? Als kleine ondernemer is het vaak een kwestie van een goede WiFi-verbinding vinden. Dat kan thuis maar ook in cafés, bibliotheken en zelfs op treinstations. Wel kan werken op WiFi risico’s met zich mee brengen. Welke risico’s dat zijn en hoe je deze kunt voorkomen? In dit blog lees je een aantal tips hoe je veilig gebruikmaakt van een openbaar WiFi-netwerk.

Vragen kost niets

Ben je aan het werk bij een koffietentje met gratis WiFi? Vraag het personeel dan wat de naam van het WiFi-netwerk is. Een veelgebruikte truc van hackers is het imiteren van een WiFi-netwerk door een netwerk aan te maken met dezelfde naam. Grote kans dat jij op dit imitatienetwerk inlogt in plaats van het echte netwerk en daarmee je gegevens prijsgeeft.

Websites met een slotje

Een website met een SSL-certificaat herken je aan https:// en een slotje. Dat betekent dat de eigenaar van de website kan worden gecontroleerd als je op het slotje klikt. Het SSL-certificaat zie je vaak bij websites waar gevoelige informatie wordt uitgewisseld, zoals de website van je bank.

Zet ‘automatisch verbinden’ uit

Voor een veilige verbinding kies je voortaan handmatig het WiFi-netwerk en zet je ‘automatisch verbinden’ uit. Waarom? Internetcriminelen kunnen zich voordoen als het netwerk dat jouw apparaat al kent. De volgende keer herkent je smartphone het netwerk wel, maar zal het niet meer automatisch verbinden.

Maak gebruik van je 4G-verbinding

De veiligste optie is het gebruiken van je databundel in plaats van een WiFi-netwerk. Als je handelingen uitvoert waarbij gevoelige informatie komt kijken, doe dit dan op je eigen netwerk.

Angela Groot

Communicatie Marketeer Telfort Zakelijk. Kijk hier naar de speciale Telfort aanbiedingen voor abonnees van ZZP Nederland en hoe u kans maakt op een gratis Samsung

Deel deze pagina: