ICT’er Jeroen Beekman: “AOV-plicht laat zien: ZZP Nederland moet nóg zichtbaarder worden”

Ondernemen

Als er gestreden moet worden voor het belang van de zzp’er, dan staat kenniswerker Jeroen Beekman (37) vooraan. Sinds 2008 is hij zelfstandig ondernemer in de ICT en hij weet door zijn ervaring als zzp’er hoe wetgeving het werk van zelfstandigen kan beïnvloeden. “Zzp’ers zijn nu nog te gefragmenteerd, we moeten één grote club worden.”

Waarom ben je aangesloten bij ZZP Nederland?

“Ik vind dat ZZP Nederland een hoger doel dient. Je staat er alleen voor als zzp’er en bent dus kwetsbaar. In september 2008 startte ik met mijn onderneming Streamlet Consultancy en een week later vielen de Lehman Brothers om. Dat was dus direct al heel spannend als ondernemer. Je hebt dan nog geen buffer en de tarieven gingen snel omlaag. Doordat ik destijds als starter nog geen hoge hypotheek had, kon ik relatief makkelijk meezakken met de dalende tarieven. Dat geeft direct de grilligheid van het zzp-bestaan aan. Dat heb ik altijd onthouden. Onder andere door deze ervaring ben ik blij dat ik als zzp’er kan rekenen op de steun van ZZP Nederland. Een organisatie die voor ondernemers opkomt.”

Van welke diensten van ZZP Nederland maak je gebruik?

“Alleen het basisabonnement. Wel maak ik veel gebruik van de helpdesk. Heel handig, zo’n vraagbaak. Die check ik altijd even als ik wil weten hoe ik dingen het best kan aanpakken of met een vraag over (nieuwe) wet- en regelgeving. Ik vind het ook heel goed dat ze veel enquêtes houden. Hierdoor heb je zelf ook inspraak op de mening die ZZP Nederland verkondigt. En de nieuwsbrief lees ik altijd.” 

Kan je uitleggen wat je precies doet?

“Ik heb een ICT-achtergrond. Hiermee help ik bedrijven met hun digitale strategie en dan voornamelijk de architectuur en infrastructuur ervan. Ik zorg ervoor dat alle systemen binnen een bedrijf goed op elkaar aansluiten en samenwerken. Dat zijn grote en ingewikkelde projecten die ik voor organisaties als FrieslandCampina, Rabobank, Philips en de Nationale Politie mag uitvoeren. Fantastisch!”

Een echte kenniswerker dus. Wat houdt dat precies in?

“De definitie is voor mij: je kennis en ervaring voor een groot bedrijf inzetten op het moment dat zij dat zelf niet voorhanden hebben. Neem Philips Lighting, dat verwisselde van naam en heet nu Signify. Zo’n overgang hebben ze nog nooit gedaan daarom ze vragen een expert. Het is dus eigenlijk externe expertise inzetten binnen een project.”

Waarom zijn organisaties als ZZP Nederland belangrijk?

“Het belang daarvan werd voor mij écht duidelijk bij de invoering van de wet DBA. Het idee is goed: ervoor zorgen dat niemand onder een bepaalde levensstandaard moet leven omdat je gedwongen wordt in een zzp-constructie te werken. Die schijnconstructies zijn heel slecht. De wet DBA moest dat door middel van modelovereenkomsten oplossen. Gevolg: opdrachtgevers vonden de risico’s te groot. Terwijl die wetgeving niet voor zzp’ers zoals ik was bedoeld, werd ik er wel heel hard door geraakt. Een grote klus moest ik voortijdig stoppen. En veel bedrijven stopten helemaal met zzp’ers.”

“Hier heeft ZZP Nederland raadplegingen voor georganiseerd onder haar abonnees en besloten: dit kan niet. Vervolgens hebben we een vuist gemaakt. En dat werkt. De NOS kwam langs en er zijn Kamervragen over gesteld. De wet wordt tot 2021 niet gehandhaafd. Dit komt mede door ZZP Nederland. Hoe ze daarin hebben geacteerd vind ik heel goed. Ook als het gaat om de bescherming van je contactgegevens stelt ZZP Nederland zich goed op.”

En dan nu die AOV-plicht...

“Dat is inderdaad het volgende probleem dat we hebben. In de basis vind ik het een goed idee dat er een soort verzekering is, maar het moet wel goed worden opgepakt. The devil is in the details, en daar vertrouw ik de overheid niet direct in. ZZP Nederland zat niet aan tafel in deze onderhandeling en dat zou ik graag anders zien. Het kan niet zo zijn dat er geen enkele vertegenwoordiging van zzp’ers meedenkt. Heel ondemocratisch. Dit laat zien dat ZZP Nederland nóg zichtbaarder moet worden. ZZP Nederland staat nog te veel aan de zijlijn. Niet alleen in Den Haag, maar ook online. Ik zie ZZP Nederland bijvoorbeeld vrijwel nooit langskomen op LinkedIn. ZZP Nederland is de grootste club voor zzp’ers, maar nog niet zichtbaar genoeg.”

Dus we gaan je vaker terugzien op de NOS?

“Op dit moment niet, maar het lijkt me best leuk om nog eens een keer te helpen. Ik heb altijd wel een mening die volgens mij in lijn ligt met de mening van de achterban van ZZP Nederland.”

Benieuwd wat ZZP Nederland jou allemaal te bieden heeft?

Ontdek de voordelen

Jeroen Beekman

Jeroen Beekman is zelfstandig IT specialist en eigenaar van Streamlet Consultancy.

Foto: Jeroen van Kooten.

 

Deel deze pagina: