Besluitvaardige ondernemers hebben meer succes

Ondernemen

“Daadkrachtig en snel besluiten kunnen nemen is een belangrijke eigenschap voor het verwerven van succes,” lees ik in een ondernemersboek. Even later zit ik op een muurtje met uitzicht op de zee en denk ik er nog steeds aan. Ik geniet van een weekje vakantie. Hoe goed ben ik zelf eigenlijk in het nemen van besluiten? Als het gaat om het boeken van restaurants of vakanties kost het me geen enkele moeite. Kleding en schoenen kopen gaat wat lastiger – ik ben gewoon erg kritisch over wat ik mooi vind en van goede kwaliteit. En beslissingen nemen ten aanzien van mijn ondernemerschap? Dat heb ik pas sinds een paar jaar onder de knie. Eerlijk gezegd gaat het sindsdien ook een stuk beter met mijn ondernemerschap, dus tips zijn het delen waard. Hieronder drie dingen die mij hebben geholpen sneller en beter besluiten te nemen.

1. Formuleer een doel en maak op basis hiervan besluiten

In de beginjaren van mijn ondernemerschap had ik geen doel, ik wilde gewoon van mijn passie mijn werk maken. Ik houd van mensen, dus deed ik mijn best om het ze naar de zin te maken. Het resultaat was dat ik die eerste jaren overal ja op zei, ook tegen dingen die misschien niet echt bij mijn passies of ondernemerschap pasten. Dat pakte niet goed uit. Ten eerste was niet alles wat ik deed meer leuk en ten tweede verdiende ik niet met alles wat ik deed voldoende geld. Hoe het goed kwam? Ik begon ondernemersdoelen te formuleren en leerde nee te zeggen tegen alles wat me van die doelen afbracht.

2. Zorg dat je niet te veel tijd hebt om na te denken

Begin de dag met een prioriteitenlijst die voortkomt uit het hogere doel dat je hebt geformuleerd. Dit helpt je om sneller besluiten te nemen. Als je hier dagelijks mee bezig bent, ben je als het goed is te druk voor eindeloos wikken en wegen over elk besluit dat genomen moet worden. Te veel tijd nemen om na te denken over beslissingen, maakt namelijk dat je ze uiteindelijk niet neemt (te veel beren op de weg schrikken je af). Feitelijk zijn er maar twee vragen belangrijk: voelt het goed en zo ja, helpt dit besluit me bij het bereiken van mijn doel?

3. Durf te falen

Ondernemen is risico nemen en dus gaat er weleens iets mis. De waarde hiervan is dat je ervan leert en dat je het de volgende keer beter kunt doen. Ondernemen is namelijk niet alleen risico nemen, maar vooral doorzetten als het een keer tegenzit. Als je durft te falen en kunt accepteren dat een besluit ook verkeerd uit kan pakken, is het makkelijker om een besluit te nemen.

Natuurlijk snap ik dat besluiten nemen de één makkelijker afgaat dan de ander. Voor sommigen is het een worsteling. Het goede nieuws: oefening baart écht kunst. Wat je in ieder geval niet moet doen, is het nemen van een besluit over iets eindeloos uitstellen. Voor je het weet stapelen de “te nemen besluiten” zich op en geven ze je steeds meer stress omdat het feitelijk onafgemaakte zaken betreffen die je vooruit konden helpen. Niet echt plezierig voor je ondernemerschap lijkt me. En vooruit moet je. Toch? Daarom: besluit!

Alexandra Smith

Alexandra Smith: Auteur 100 dagen dankbaarheid en eigenaar van Fabel

Deel deze pagina: